PROGRAM
10.00-10.45 Några nedslag i forskning om musik och hälsa med fokus på sång - Katarina Lindblad
10.45-11.10 Fika
11.10-12.00 Med sången som livlina - Solveig Faringer
12.00-12.40 Lunch med lunchmacka och dryck
12.40-13.30 Årsmöte (endast för medlemmar)
13.30-16.00 Med tenoren i fokus! - Mattias Danielsson Lindqvist och Erik Årman
Vi har återigen glädjen att erbjuda studiedagen med inkluderad förtäring gratis till våra medlemmar. Icke medlemmar är varmt välkomna till en kostnad på 400 kr.
Sista anmälningsdatum är 20 mars. Vänligen meddela eventuell specialkost i samband med anmälan.
OBS! Anmälan är bindande och görs till mejl: info@sstpf.se
Nedan hittar du ett mer detaljerat program över hela dagen!
- Pontus Wiegert, läkare i öron-näsa-hals och foniatri, berättade på ett strålande pedagogiskt sätt om sitt forskningsprojekt "Röstbelastning och röstslitage i olika åldrar", viktigt och outforskat område!
Per Nygren delade ut talstipendium till Mimmi Anderson ur Åke och Cajs-Marie Nygrens Stipendiefond!
- I en mycket givande interaktiv föreläsning presenterade "vår egen" professor Bo Rosenkull sin doktorsavhandling om hur verktyg och idéer baserade på Laban-Malmgren tekniken hjälpa sångare att utveckla sina tekniska och musikaliska kvalitéer!
- I sin workshop presenterade Berit Selin sina sånger från sånghäftet "Viva la Musica - Låtar med sång- och andningsövningar för unga och vuxna i grupp" där vi sjöng med i härliga melodier med tänkvärda texter. Berits sånger fyllde rummet med glädje, energi , medmänsklighet och hopp.
- Dagen avslutades med uruppförandet av föreställningen "Annorlunda – en musikteater om NPF", klassrumsteater för högstadieskolor och gymnasier, av och med Nina Norblad. En underbar berättelse som rörde allas hjärtan och fick vår kunskap att växa. Tack Nina!
Stort tack till alla medverkande och deltagare!! 🌿🌷🌿 10 mars 2024
Sista anmälningsdatum är 17 februari. Anmälan görs till mejl: info@sstpf.se
10.00-10.30 Elisabeth Hellström - om Elisabeth Olin
I år är det 250 år sedan den första operan på svenska, Thetis & Pelée, hade premiär på Bollhuset i Stockholm. Därmed fick Sverige sin första operastjärna i sångerskan Elisabeth Olin. Hon hade då redan en över tio år lång karriär som konsertsångerska i Stockholm bakom sig. I sitt masterprojekt på KMH har Elisabeth Hellström arbetat med Elisabeth Olin och kommer här att göra en kort presentation av hennes liv och av den gustavianska operan.
10.30-10.50 Kaffe med hembakt
10.50-12.20 Kersti Ståbi - Storytelling
Kersti är folksångerska och muntlig berättare. En viktig del av hennes arbete är sagoberättande i skolor, där eleverna får ta över historierna och göra dem till sina egna. Här ger hon en kombinerad föreläsning och workshop där vi får prova några enkla berättarövningar och ordlekar, och tips på hur de kan anpassas för att användas i olika sammanhang. Kersti kommer att prata om att lära och skapa genom att härma, och kanske att vi får höra en historia eller två…
12.20-13.00 Lunch med lunchmacka och dryck
13.00-14.00 Årsmöte (för medlemmar)
14.00-14.45 Maria Wacht och Annelie Korsfeldt - Korist blir solist
Maria och Annelie berättar om röstträning speciellt utformad för korister i alla åldrar. ”Ett spännande, utmanande men också intressant arbete som på djupet kan förändra en människa.”
14.45-15.00 Kort paus med kaffe/the och frukt
15.00-16.15 Jacqueline Delman - föredrag och masterclass Att sjunga på ryska
Jacqueline delar med sig av sin mycket långa erfarenhet som sångerska och pedagog. Still going strong presenterar Jacqueline här sång på ryska i ett kombinerat föredrag och masterclass med efterföljande samtal. Medverkande är två unga sångerskor och pianisten Dmitri Tyapkin. En del frågor kan tvivelsutan uppstå när vi idag talar om rysk musik. Vad är egentligen rysk musik och bör vi eller rent av får vi framföra den när världen idag ser ut som den gör? Så här skrev Dmitri i ett inlägg på facebook för en tid sedan. "Ska vi fortsätta spela rysk musik? En sådan fråga ställdes till mig häromdagen. Som yrkesmusiker vet jag någorlunda vad musik är, men begreppet "rysk" ska förtydligas och fördjupas tycker jag. Inte minst för mig själv. Under min uppväxt på 80-talet, Sovjet Unionens sista decennium, fanns det inte något som hette rysk musik. Musiken som skapades av sovjetiska kompositörer var "sovjetisk" musik. I musikhistoria kursen på musikskola läste men att all nutida rysk musik är sovjetisk musik. Rysk musik fanns inte kvar efter Revolutionen 1917, dvs Sjostakovitj räknades inte som en rysk tonsättare. Liksom Chatjaturjan var inte det heller. Men kanske utifrån europeisk synvinkel är allt som komponerades "därborta" var ändå ryskt?"
Vi har återigen glädjen att erbjuda studiedagen med inkluderad förtäring gratis till våra medlemmar. Icke medlemmar är varmt välkomna till en kostnad på 400 kr. Sista anmälningsdatum är 17 februari. Vänligen meddela eventuell specialkost i samband med anmälan. OBS! Anmälan är bindande och görs till mejl: info@sstpf.se
Varmt välkomna till en dag med ett spännande innehåll!
Bo Rosenkull, ordförande
Elisabeth Hellström
Kersti Ståbi foto Joakim Brolin
Maria Wacht
Annelie Korsfeldt
Jacqueline Delman
9.45 Portarna öppnas
10.00-10.45 Workshop där Bo Rosenkull låter oss sjunga övningar och sånger hämtade ur hans bok Sjung i gång!
10.45-11.45 Kaffe med hembakat.
11.45-12.30 Föreläsning och masterclass med Iwa Sörenson von Gertten. Iwa presenterar sin nyutkomna bok Sångaren och notbilden
och arbetar med två sångare och en pianist utifrån bokens innehåll.
12.30-13.15 Lunch. Lunchen består av lunchmacka och dryck.
13.15-14.15 Barbro Marklund presenterar tenor- och mezzo- varianten i serien Arias for young voices. Två sångare och en pianist ger klingande exempel.
14.15-14.30 Frukt
14.30-15.15 Underhållning med Anna-Lena (Brundin) Bergelin
15.15-16.30 Årsmöte
Anmälan sker till info@sstpf.se senast 28 mars!
Dagen är gratis för medlemmar men är också öppen för andra (ej årsmöte) och kostar då 200 kr. Uppge i samband med anmälan eventuella önskemål om specialkost.
DIGITALA STUDIEDAG OCH ÅRSMÖTE 2021
den 17 april kl 10.00-15.00
Varmt välkomna till ett digitalt årsmöte med föregående studiedag!
Denna gång har vi glädjen att genomföra dagen i samarbete med vår norska motsvarighet, norsk stemmepedagogisk forum!
Program
9.45 Zoomlänken öppnas.
10.00 Kort presentation av de olika förbunden.
10.10 ”Att läka trasiga tonårsröster” föreläsning av logopederna Camilla Romedahl och Anna Eiding.
11.00 ”Stemmen på insidan” Hilde Haraldsen Sveen, lektor på Griegakademien i Bergen, berättar om sin pågående forskning – ett samarbete mellan studenter på Griegakademien och Haukeland Sykehus.
12.00 ”Att vara Loa Falkman” – ett samtal med hovsångaren och skådespelaren Loa Falkman.
13.00 Lunch
14.00 Årsmöte – endast för SSTPFs medlemmar.
Varmt välkomna till en inspirerande dag!
Bo Rosenkull, ordförande
Anmälan senast den 15 april sker till info.sstpf@gmail.com därigenom fås sedan den aktuella zoomlänken till mötet!
Studiedagen är gratis för medlemmar, icke-medlemmar kan anmäla sig för en kostnad av 150 kr, via Swish.
Årsberättelse, verksamhetsplan och resultats- och balansräkning kommer att sändas ut efter påskhelgen.
Årsmöte och studiedag lördag 7 november 2020
Obs! Dagen börjar för alla deltagare via zoom kl 10.00!
På grund av covid-19 så begränsas antalet deltagare på musikhögskolan till 20 personer, inklusive styrelsemedlemmar och föredragshållare.
Det kommer finnas en möjlighet för övriga och den som önskar att deltaga via Zoom.
Vi hoppas på en intressant och trevlig samvaro trots allt!
Varmt välkomna!